woensdag 2 mei 2007

Het parfum

Patrick Suskind
De geschiedenis van een moordenaar. Het Parfum slaat op het perfecte parfum dat de hoofdpersoon wil maken om zijn ontbrekende lichaamsgeur te vervangen. Jean-Baptiste streeft erna om dat ene perfecte parfum te maken waardoor hij de wereld zal kunnen beheersen.Hij is constant met parfums en geuren bezig. Zijn hele belevingswereld bestaat uit geuren en parfums.

Het verhaal speelt zich in Frankrijk af. In het begin zijn we in Parijs, daarna op de woeste vlakte bij Plomb du Canal, vervolgens reist Grenouille via Marseille, Cannes en Montpellier naar Grasse. Uiteindelijk komt hij weer terug in Parijs. De plekken waar Grenouille zich het meest bevindt zijn de steden vol geuren, een parfumerie, de markt etc.
In weelderig proza beschrijft Süskind opkomst en ondergang van de achttiende-eeuwse geurpsychopaat Jean-Baptiste Grenouille.
Süskind heeft hier met volstrekt meesterschap een volstrekt eigen wereld geschapen. Hij schrijft zo evocatief dat je de straten van Parijs en de velden van de parfumstad Grasse vanuit je zetel kan ruiken. Hij geeft het isolement van de geniale psychopaat zo indringend weer dat je oprecht begrip voelt. En welke dubbele bodem deze roman ook heeft - verkapt zelfportret, politieke allegorie of een eerbetoon aan de schelmenroman en de Grand Guignol - op het verhaal zelf valt niets af te dingen. Briljant entertainment, meer inzicht in de condition humaine en een literaire ervaring die je bijblijft: Het parfum heeft het allemaal te bieden. Als dat geen hedendaagse klassieker is.

Pagina's