vrijdag 14 maart 2014

Donderdagskind

Alison Pick
Praag, 1939: een Joodse familie valt uiteen
'Ik zou willen dat dit een blij verhaal was. Een verhaal dat je eerst aan het twijfelen brengt, dat je doet wanhopen en dan, op het laatste moment, je hoop en je vertrouwen in de essentiële goedheid van de mens en de wereld toch herstelt.' Zo begint de mysterieuze hedendaagse verteller het verhaal dat ons meeneemt in de wereld van een joodse familie tijdens de op handen zijnde bezetting van Tsjechoslowakije door de nazi's in 1939.
Pavel en Anneliese Bauer zijn welgestelde Joden, wier levens op hun kop worden gezet door de komst van de Duitse troepen. Om deportatie te vermijden, vluchten ze met hun zesjarige zoontje Pepik en zijn geliefde kindermeisje Marta. Ze weten Pepik op een Kindertransport naar Engeland geplaatst te krijgen, maar hij zal zijn ouders of Marta nooit meer zien.
Donderdagskind is een aangrijpend verhaal over liefde, hoop en verraad. Het is een schitterend geschreven, ontroerende en spannende roman, voor de liefhebbers van Haar naam was Sarah, De middagvrouw en Sophie’s Choice.

De Canadese Alison Pick schreef een geweldig meeslepend verhaal over een familie en hun nanny in Tsjecho-Slowakije onder de nazi's. Bij iedereen raken gevoel en verstand meer en meer in de knoop, terwijl er onomkeerbare beslissingen genomen moeten worden die ieders verdere lot zullen bepalen. Wat is goed en wat is kwaad? En wie beslist voor de kleine Pepik?
Een heel mooi geschreven aangrijpend verhaal,je leeft mee wat die mensen allemaal hebben meegemaakt in de oorlog en om ook nog afscheid te moeten nemen van je kind..de liefde die er ontstaat,het verraad,de vernederingen Met een verrassende clou,met een brok in de keel zitten lezen zo aangrijpend. Pageturner

Pagina's