dinsdag 15 september 2015

Limonov

Emanuelle Carrere

Eduard Limonov is een omstreden Frans-Russische schrijver die achtereenvolgens leefde als crimineel in Oekraïne, als undergroundpoëzie-idool in de Sovjet-Unie, als zwerver in New York en als jarenlange staatsgevangene van Vladimir Poetin. Momenteel is hij de leider van de extreme Nationaal-Bosjewistische Partij. Deze maakt deel uit van Het andere Rusland, de verenigde oppositie die het opneemt tegen Poetin, met Kasparov als voorman. In 2012 komt Limonov op als kandidaat bij de presidentsverkiezingen.

Carrëre neemt de lezer mee door het leven van de markante Rus, van wie het onduidelijk blijft of we hem moeten zien als een charmante rebel of een brutale klootzak. Het resultaat is een genuanceerd, hedendaags verhaal met alle ingrediënten van een avonturenroman.

De Russische schrijver Eduard Limonov (1943) werd bij ons bekend in de jaren tachtig van de 20e eeuw met boeken als 'De Russische dichter houdt van grote negers' (1981) en 'Zelfportret van een bandiet' (1987). In deze boeken beschreef Limonov zijn leven aan de Russische zelfkant van de maatschappij (Charkov) en, na zijn emigratie, ook van de Amerikaanse (New York). Limonov heeft, zich niet storend aan conventies, altijd een tegendraads leven geleid. Na de verdwijning van de Sovjet-Unie teruggekeerd naar zijn land, probeerde hij zich politiek te manifesteren door een rechtse splinterpartij op te richten. In de Balkanoorlog stond hij aan de kant van de Serviers; in Rusland werd hij later gearresteerd wegens terroristische activiteiten en zat hij een tijd in de gevangenis. Van dit bijzondere en avontuurlijke leven heeft de Franse schrijver (1958) een boeiend beeld geschetst. Terloops komt in zijn boek ook de recente geschiedenis van Rusland aan de orde.

Pagina's