Jonathan Safran Foer
"Amerikaanse familieroman over een jongetje dat zijn vader verliest bij de aanslag op het WTC, New York." Een boek om stil van te worden
Oskar Schell is 9 jaar. Op zijn visitekaartje kun je lezen wat Oskar tot nu toe in de wereld interesseert. Hij is: "uitvinder, sieradenontwerper, amateur entomoloog, francofiel, veganist, origamist, pacifist, slagwerker, verwoed amateur-astronoom, computerdeskundige, verzamelaar van zeldzame munten, vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven, miniatuurcactussen, Beatles-memorabilia, halfedelstenen en nog veel meer."
Hoofdthema van het boek is het verwerken van het verlies van een geliefde. Thomas Schell doet dat op dramatische manier, wat waarschijnlijk niet de beste was, maar hij kon nu eenmaal niet anders. Zijn kleinzoon, net geconfronteerd met zijn eigen drama, is ook op weg naar een eigenaardige rouwverwerking.
Om zo'n algemeen thema in de literatuur op zo'n originele en ontroerende manier te verwerken, daar moet je veel voor in je mars hebben. Om de impact van de aanslag op het WTC op zo'n individuele, doch wereldomvattende manier weer te geven door deze indringende gebeurtenis in een boek te sluiten samen met het bombardement op Dresden en met de bom op Hiroshima, daar heb je inderdaad een klein jongetje voor nodig die de wereld net begint te verkennen en die ziet dat de geschiedenis overal doorklinkt. Extreem luid wat vaak heel dichtbij komt.
'Extreem luid & ongelooflijk dichtbij' is een meesterwerk dat niet alleen ontroert en indruk maakt. De rijke fantasie van Foer die alle kanten opspringt wordt het meest geuit via Oskar. Maar ook de manier waarop Oskar's grootouders een leven proberen te leiden, de dialogen of de manieren waarop ze gevoerd worden zoals bijvoorbeeld hoe Oskar met zijn oma communiceert, ze zijn zo onderhoudend dat je als lezer niet snel uitgelezen raakt.
Het is een boek dat vol leven en ideeën zit. Vol spanning en ontroering. Vol humor en beelden. Het wordt stil wanneer je dit boek dichtklapt. Heel stil.