woensdag 21 april 2010
Tirza
Arnon Grunberg
Tirza is een vreemd verhaal,maar het boeit wel.
Hofmeester is een verknipt figuur.Hoe erg blijkt steeds meer.
Hij creëert een eigen wereld. Hij voelt zich wel verantwoordelijk voor zijn daden,maar gedraagt zich er niet naar.Hij gebruikt zijn fantasie om eraan te ontkomen.
Hij wordt door iedereen afgeschreven.
Jörgen Hofmeester is een man van middelbare leeftijd, die niet zo goed weet hoe hij contact moet leggen met mensen, hoewel hij dit graag zou willen. Hij had een baan als redacteur buitenlandse fictie op een uitgeverij en vertelt dat te pas en te onpas aan wie het horen wil.
quote
‘Ik heb Duits gestudeerd. En criminologie. De laatste studie nooit afgemaakt. Ik kreeg een baan aangeboden op een uitgeverij, een aanbod dat ik niet kon weigeren. Het lag in de lijn der verwachtingen dat ik uitgever zou worden.’
Hij heeft echter nooit belangrijke auteurs ontdekt en wordt, kort voor hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, op onsympathieke wijze afgeserveerd door zijn werkgever. Deze wil het over een totaal andere boeg gaan gooien door boeken te maken voor mensen die geen tijd hebben om te lezen. Hofmeester verlaat de uitgeverij als een tragisch overblijfsel van een ander tijdperk en hij blijft het laatst toegestuurde manuscript van een auteur uit Azerbeidzjan overal naartoe meezeulen.
In de drie delen leer je veel over de persoon Hofmeester,hoe hij leeft en denkt in vreemde vaste patronen en hoe hij alles voor Tirza over heeft en hoe hij over liefde en seks denkt.
De obsessie met seks en de licht xenofobische neigingen van Hofmeester vormen een leitmotiv in het boek.
Tirza is helemaal een Grunberg-roman, geschreven volgens het zo langzamerhand vertrouwde Grunberg-recept: wrede slapstick en wrang cynisme, verteld in dialoogvorm, afgewisseld met korte reflecties.
Levensechte dialogen
In veel opzichten is Tirza een knap boek, waar veel om te lachen valt – als je tenminste van droge, kwaadaardige humor houdt.
Uit een toekomstige juryrapport. ''Tirza' is een door een ingenieuze plot gekanaliseerde en door prachtige dialogen gestuwde queeste naar een wrang stuk waarheid over de menselijke omgang.'
-lucie-
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten